Το Ηραίον έχει περίπου 400 κατοίκους και βρίσκετε στα νοτιοανατολικά του νησιού. Λίγο πρίν το χωριό υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις από ελαιώνες και αμπελώνες. Αρχικά το χωριό ξεκίνησε ως ψαροχώρι αλλά σήμερα λίγοι είναι αυτοί που ζουν πλέον απο την αλλιεία.  Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ιδιοκτήτες μικρών Ξενοδοχείων, Καφενείων και Εστιατορείων. Μια μερίδα κατοίκων ασχολείτε με αγροτικές καλιέργειες. Οι ρυθμοί στο Ηραίον ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο είναι ήρεμοι και χαλαρωτικοί.

Στο Ηραίον ξεχωρίζει η όμορφη πλατεία του, το στέκι όπου συναντιούνται το βραδάκι μικροί και μεγάλοι. Μπορεί κανείς να πίνει το ποτό του ή να φάει χωρίς τον ενοχλητικό θόρυβο των αυτοκινήτων. Πολλές και καλές ταβέρνες βρίσκονται στην παραλία αλλά και στούς πίσω δρόμους του οικισμού όπως και πολύ ωραίες ταβέρνες σε κήπους. Μπορείτε να απολαύσετε μια  βόλτα στο λιμάνι καί να αφεθείτε στην απόλυτη ομορφιά του γαλάζιου.           

Η πρόσβαση στο Ηραίον είναι πολύ εύκολη, διότι απέχει μόλις 4 χιλ. από το αεροδρόμιο. Η κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο δεν εμπνέει ανησυχία διότι ακόμα και σε υψηλή περίοδο οι πτήσεις δεν είναι πάνω από 15 την ημέρα. Τη νύχτα η εναέρια κυκλοφορία σταματάει. Το Πυθαγόρειο απέχει 11 χιλ. και το Βαθύ (Σάμος) 25χιλ.Και αν βαρεθήκατε να είστε ξαπλωμένοι στην παραλία έχετε τη δυνατότητα με αφετηρία το Ηραίο για υπέροχες εξορμήσεις και εκδρομές. Το καλοκαίρι θα σας δροσίσει το αεράκι από τα Βόρεια (Μελτέμι) που φροντίζει οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού να είναι πάντα υποφερτές.