““Ο ναός της Ήρας”
Το Ηραίο πήρε το όνομα του από το ναό της Ήρας που βρέθηκε μετά από ανασκαφές περίπου 500 μέτρα έξω από τον οικισμό.
Αυτός ο ιερός τόπος ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα και ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδας. Φαίνονται ακόμα η κολόνα (η μοναδική στήλη που παραμένει όρθια) και τα θεμέλια των τοίχων. Επίσης και η Ιερά οδός που κατευθύνετε προς το Πυθαγόρειο είναι πολύ ενδιαφέρον. Εδώ ανακάλυψαν αρχαιολόγοι τον περίφημο “Κούρο” που βρίσκετε στο μουσείο της Σάμου.
Στο εμβαδόν του ναού υπάρχουν επίσης υπόλοιπα ρωμαϊκών θερμών του 3. αιώνα μ.Χ. και δείγματα παλιάς χριστιανικής εκκλησίας του 5. ή 6. αιώνα μ.Χ.

“Μονή της Μεγάλης Παναγίας”
Με κατεύθυνση τους Κουμαραδαίους βρίσκουμε στη δεξιά πλευρά το όμορφο μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας.
Οι καλόγεροι Νήλος και Διόνυσος δημιούργησαν το μοναστήρι στα τέλη του 16. αιώνα. Ήταν από τα πλουσιότερα του νησιού. Στην εσωτερική του πλευρά έχει μία καταπράσινη αυλή και μία πηγή που θεωρείτε θαυματουργή.
Ο κεντρικός τρούλος είναι ακόμη από την εποχή που ιδρύθηκε και κοσμείτε από υπέροχα διατηρημένες τοιχογραφίες. Ο άμβωνας και ο θρόνος είναι ξυλόγλυπτα επίχρυσα αριστουργήματα. Στις 23. Αυγούστου γιορτάζει το μοναστήρι μεγαλοπρέπως και με προσέλευση πιστών από όλο το νησί.

““Μονή Τίμιου Σταυρού”
Λίγο πιο πέρα από το γειτονικό χωριό Χώρα με κατεύθυνση τους Μαυρατζαίους βρίσκετε το μοναστήρι του Σταυρού.
Όπως η Μεγάλη Παναγία έτσι κι αυτό το Μοναστήρι χτίστηκε από τον καλόγερο Νήλο το έτος 1592.
Το σημερινό συγκρότημα του μοναστηριού όμως είναι του 19. αιώνα. Μία υπέροχη θέα και μία αυλή με ευωδιαστά λουλούδια χαρίζουν στο μοναστήρι κάτι το ξεχωριστό.
Στον εσωτερικό τρούλο μπορείτε να θαυμάσετε ένα χειροποίητο εικονοστάσι. Δυο ξυλογράφοι από τη Χίο είναι οι δημιουργοί του. Μέσα στο ναό υπάρχει ένα τρίπτυχο του 19. αιώνα.
Στις 13.-14. Σεπτέμβρη γιορτάζει το μοναστήρι και το επισκέπτονται προσκυνητές από όλο το νησί.

“Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών”
Πολύ κοντά στη στάση λεωφορείων των Μυτιληνιών βρίσκετε αυτό το μικρό μουσείο. Ο επισκέπτης εδώ θα θαυμάσει ενδιαφέροντα απολιθώματα που έχουν βρεθεί σε μία χαράδρα λίγο έξω από το χωριό. Τα απολιθώματα ανήκουν σε ρινόκερους, άλογα, γαζέλες, αντιλόπες, ύαινες, ελέφαντες και άλλα ζώα. Τα ζώα αυτά ζούσαν πριν εκατομμύρια χρόνια στη Σάμο κάτι που αποδεικνύει ότι η Σάμος ήταν ενωμένη με τη Μικρά Ασία.
Στο υπόγειο του Μουσείου μπορεί κανείς να θαυμάσει τα παλιά παραδοσιακά νοικοκυριά.

Εκδρομή με το καΐκι του Καπετάνιου-Ανδρέα ή του Καπετάνιου-Βασίλη στη Σαμιοπούλα.
Η Σαμιοπούλα είναι ένα μικρό νησί στα νότια παραλία της Σάμου. Το καϊκάκι θέλει περίπου μία ώρα να φτάσει εκεί, κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας θα δοκιμάσετε μεζέδες και σαμιώτικο κρασί. Ο μοναδικός άνθρωπος που μένει στο νησί είναι η μητέρα του Καπετάνιου-Βασίλη. Τα μόνα ζώα που υπάρχουν στο νησάκι είναι  μερικές κατσίκες που σκαρφαλώνουν στους βράχους.
Στο νησί βρίσκεται ακόμη ένας μικρός κολπίσκος με μία υπέροχη αμμουδιά με καταγάλανα νερά. Κάποιες ομπρέλες παρέχουν δωρεάν σκιά στους επισκέπτες.
Εδώ θα βρείτε ένα σπάνιο είδος κοχυλιού που ονομάζετε το “Μάτι”.